قسمت دوم: حضور ناهشیار در لحظه اینجا و اکنون مراجع
بلین، از زبان سارا: آره من دوست ندارم به این احساسات دردناک بپردازم. فکر میکردم پرونده این احساسات را سالها قبل بستهام، و حالا برایم سخت است که دوباره آن پرونده را باز کنم. زیرا سالهای سال من هیچ تصویر درخشانی از خودم در ذهن نداشتم و این موضوع آزارم میداد. این ماجرا از کودکیم آغاز شد و بعد در تمام سالهای ازدواجم ادامه یافت.
یالوم رو به بلین: چیزهای زیادی در کارهای نیچه وجود دارد به خصوص جملات و گزین گویههای او که به نظرم برای کار درمانی ما خیلی مفید است. نیچه در یکی از سودمندترین جمله های تاثیرگذارش میگوید《دشمنان قدیمی که ما مدتها قبل و بر آنها غلبه کرده ایم، در میانههای شب دوباره به سراغ ما می آیند》این دقیقا همان چیزی است که تو میگویی. سارا مدتها قبل بر دشمنان قدیمی غلبه کرده و حالا دوباره آنها به سراغش آمدهاند.
(منبع: کتاب روان درمانی با نظارت اروین یالوم)
در تفهیم قلم و کلام یالوم :
افراد زیادی معتقدند که یالوم علاقهای به واکاوی ناهشیار ندارد و آن را در درمان وارد نمیکند. اما یالوم به صراحت در نوشتههایش از حضور ناهشیار در اتاق درمان و در لحظه اینجا و اکنون ِ مراجع نوشته است. درواقع او معتقد است ناهشیار و گذشتهی آدمی به زندگی او بارها وارد میشود، برمیگردد و سقلمهای میزند و میرود. و گاها حتی جا خوش میکند و میماند.
ناهشیار نه ثابت، که اتفاقا سیال است، همگام با هشیاری درچرخش است، و بهطور مداوم بر زندگی آدمی تاثیر میگذارد. به همین است که آدم ها بیشتر ناهشیارند تا هشیار. نکتهی بعد، حل نشدن و حذف نشدن ناهشیار است؛ درحقیقت با آگاهی شخص بر مسائل ناخودآگاه، چیزی حذف نمیشود، بلکه نسبت به آن و چگونگی بودگی آن باید آگاه شد.
به قلم مصطفی یونسی سینکی
روان تحلیلگر وجودی