پاپ سایکولوژی، روانشناسی زرد یا عمّه درمانی
از قدیم الایام (و حتی تا همین الان)، وقتی افراد به مشکلاتی در زندگی برمی خوردند، به سراغ بزرگترهای فامیل می رفتند که بیشتر این افراد را خاله ها و عمه ها تشکیل می دادند. این افراد هم طبق تجارب زندگی شخصی خود، سریال ها (در دوران آفرینش تلوزیون)، داستان و رمان ها، روزنامه ها، و هر منبع در دسترسی، سعی می کردند مشکلات افراد را حل و فصل کنند.
اما آنچه در این فرایند رخ می داد، آسیب بیشتر به روابط و افزایش سطح تنش بود. راه حل های ارائه شده برای مشکلات، به مشکلات بیشتر دامن می زدند. و ازین سو، ما به این مدل راه حل ها، که نه تنها ریشه را بررسی نمی کند، که نسخه ای همگانی برای همه می پیچد، و مشمئز کننده تر آنکه، ترویج بد اخلاقی و آسیب های بالینی می کند، عمه درمانی یا پاپ سایکولوژی می گوییم.
سیاست ِ پاپ سایکولوژی اینگونه است که سعی می کند در زندگی افراد نیاز سنجی کند، مشکلات را در سطح اولیه شناسایی کند، و نسخه ای به صورت عام برای افراد بپیچد. در ارائۀ این نسخه سعی می کند فاکتور های هیجانی را وارد کند، بدین صورت که از لحن تاکیدی و کوبنده استفاده می کند، با واژگان بازی می کند، ذهن شنونده را در یک سینی ِ پر از اطلاعات به دام می اندازد، روی چند واژۀ خاص بیش از حد تاکید می کند، و سرانجام محصول خود را (پکیج موفقیت در ۲ روز، رفع اضطراب در ۷ روز، دیگران را عاشق خود کنید در ۵ روز) به مخاطب غالب می کند.
عمه درمانگران سعی می کنند با ایجاد یک جلوۀ بصری جذاب (جنسی) برای مخاطب، خود را به عنوان یک پیامبر ِ معجزه گر ِ حل کنندۀ مشکلات معرفی کنند؛ آن ها نیاز مردم را به واسطۀ مشکلات شان به خوبی می شناسند، اما نان ِ آن ها در عمه بودن شان است! یعنی چه؟ آن ها می دانند مردم جامعه ی فعلی علاقۀ وافری به مُسَکّن دارند؛ از درمان، تغییر و تحمل سختی برای حل مشکلات گریزانند؛ به راه حل های کوتاه مدت گرایش دارند؛ و از طرفی، یک عمه درمانگر حرفه ای، به سراغ جذاب ترین موضوعات می رود، یعنی مسائل جنسی و دوستی های دختر و پسر .
آن ها راه حل های خود را غالب می کنند، اما اگر فردی بگوید که این راه جواب نداد، او را متهم می کنند که تو خودت نتوانستی به درستی انجام بدهی. بیا و ۱۰ میلیون تومان ناقابل هزینه کن تا به شکل کامل تو را آموزش دهم. نمی گویم مراقب عمه درمانگران باشید، سعی کنید از عقل و شعور خود و تحقیق و کسب اطلاعات، بیشتر استفاده کنید؛ زندگی غیر قابل تکرار است، خودتان را از چاله به چاه نیندازید.
به قلم مصطفی یونسی سینکی
روان تحلیلگر وجودی